„Pežo 508“ protiv novog „pasata“

Bez autora
Sep 28 2010

Automobilski svet se svake druge godine, početkom jeseni, okreće Međunarodnom salonu u Parizu, na kojem će od 2. do 17. oktobra biti izloženo više od 100 premijera. Nestrpljivi proizvođači već su fabričkim fotografijama postavljenim na internetu otkrili većinu svojih noviteta, ali iznenađenja, naravno, nikada nisu isključena. Tradicionalno, centralna pozicija u Parizu pripada Francuzima koji domaći teren koriste za „vađenje fleka” iz Frankfurta, gde je sve u znaku „Mercedesa”, BMW-a, „Audija” i „Folksvagena”. Ako je red da počnemo od domaćina, onda po azbučnom redu čast da se prvi predstavi pripada „Pežou” na čijem će štandu, u punom sjaju, zasijati novi model - „pežo 508”. „Petstoosmicu” očekuje zadatak da zameni zastareli „pežo 407” i ne preterano popularni „pežo 607”, a kupcima će se odmah ponuditi u dve verzije karoserije, kao trodelna limuzina s četvoro vrata (4,79 metara) i karavan (4,81 m). Ulazni benzinac pod haubom „pežoa 508” trebalo bi da bude 1,6-litarski THP sa 156 KS, dok će najtraženiji na tržištu svakako biti model sa dvolitarskim HDi dizelašem u verzijama sa 140 i 163 KS. Snažniji HDi će se nalaziti i u hibridnoj verziji „pežoa 508”, zajedno s elektromotorom (37 KS) koji će pokretati zadnje točkove. Istu kombinaciju koristiće i „pežo 3008 hibrid4”, koga će takođe imati priliku da vide posetioci Salona u Parizu. Prodaja oba modela startuje na proleće naredne godine.

„Pežo 508“ protiv novog „pasata“Automobilski svet se svake druge godine, početkom jeseni, okreće Međunarodnom salonu u Parizu, na kojem će od 2. do 17. oktobra biti izloženo više od 100 premijera.

Nestrpljivi proizvođači već su fabričkim fotografijama postavljenim na internetu otkrili većinu svojih noviteta, ali iznenađenja, naravno, nikada nisu isključena.

Tradicionalno, centralna pozicija u Parizu pripada Francuzima koji domaći teren koriste za „vađenje fleka” iz Frankfurta, gde je sve u znaku „Mercedesa”, BMW-a, „Audija” i „Folksvagena”.

Pežo 508

Ako je red da počnemo od domaćina, onda po azbučnom redu čast da se prvi predstavi pripada „Pežou” na čijem će štandu, u punom sjaju, zasijati novi model - „pežo 508”. „Petstoosmicu” očekuje zadatak da zameni zastareli „pežo 407” i ne preterano popularni „pežo 607”, a kupcima će se odmah ponuditi u dve verzije karoserije, kao trodelna limuzina s četvoro vrata (4,79 metara) i karavan (4,81 m). Ulazni benzinac pod haubom „pežoa 508” trebalo bi da bude 1,6-litarski THP sa 156 KS, dok će najtraženiji na tržištu svakako biti model sa dvolitarskim HDi dizelašem u verzijama sa 140 i 163 KS. Snažniji HDi će se nalaziti i u hibridnoj verziji „pežoa 508”, zajedno s elektromotorom (37 KS) koji će pokretati zadnje točkove. Istu kombinaciju koristiće i „pežo 3008 hibrid4”, koga će takođe imati priliku da vide posetioci Salona u Parizu. Prodaja oba modela startuje na proleće naredne godine.

Reno letitjud

„Reno” je potvrdio da će se u Parizu pojaviti s redizajniranom „lagunom”, kao i evropskom verzijom modela „letitjud” koji je svetsku premijeru imao pre mesec dana u Moskvi. „Letitjud” je u stvari „samsung SM5”, koji proizvodi „Reno Samsung motors”, ali prilagođen evropskom tržištu. Porodična limuzina dugačka skoro 4,9 metara kupce neće privući izgledom, već dobro oprobanom „Dačijinom” formulom - puno prostora i opreme za malo novca. Pupoljak koji bi tek trebalo da procveta je konceptni automobil „reno dezir koncept”. Sportski „dezir” otkriva pravac u dizajniranju budućih modela francuskog proizvođača, dok slovo Z u imenu simbolizuje nultu emisiju (zero-emission) štetnih gasova. Atraktivni kupe s „gal ving” vratima pokretaće elektromotor najveće snage 110 KW s kojim 830 kilograma teški „dezir” do 100 km/h stiže za 5 sekundi. Maksimalna brzina je ograničena na 180 km/h, dok autonomija s jednim punjenjem litijum-jonskih akumulatora iznosi 160 km.

Sitroen DS4

„Sitroen” je za Pariz pripremio drugu generaciju kompakta „sitroen C4”, koji je zreo da se uhvati u koštac sa „golfom”, „astrom”, „meganom”, „pežoom 308”... Dizajneri su se odlučili za mirniji izgled, dok je akcenat stavljen na maksimalnu bezbednost (5 zvezdica na Evro NCAP kreš testu) i inovativnim tehnologijama, koje se koriste u višim klasama. Takođe, ponuda motora biće bogata, a u salonima bi trebalo da se nađe do kraja godine. Svetlost dana u Parizu ugledaće i drugi član DS porodice, „sitroen DS4”, odnosno luksuznija verzija modela C4. „Sitroen DS4” je dugačak 427 cm, širok 181 cm, visok 153 cm, a zapremina prtljažnika je 370 litara. Blagi redizajn doživeli su i modeli „sitroen C4 pikaso” i „C4 grand pikaso” čija prodaja počinje odmah posle Salona.

Audi A7 sportbek

Uzdanica nemačkih automobilskih giganta je nova generacija „pasata” (limuzina i karavan) za koju u „Folksvagenu” tvrde da će biti najsavremeniji automobil srednje klase. „Pasat” će koristiti postojeću, bogatu gamu agregata a novost je četvorocilindrični biturbo dizel motor sa 220 konja. „Audi” će bogate kupce pokušati da „upeca” novim modelom „audi A7 sportbek”, dugačkom blizu pet metara, koji će direktno udariti na „mercedes CLS” čija je premijera takođe zakazana za Pariz. „Audi A7 sportbek” je takozvani kupe sa četvoro vrata, koji će se pozicionirati između modela A6 i A8. Pokretaće ga četiri V6 motora, atmosferski 2.8 benzinac (204 KS) i kompresorski 3.0 sa 300 KS, odnosno trolitarski turbodizelaši u verzijama sa 204 i 245 konja. Sportska poslastica je novi „audi S8” sa 4,2-litarskim biturbo benzincem (520 KS, 650 Nm maksimalni obrtni momenat). BMW će predstaviti potpuno novi X3 i „seriju 6”, dok će „Opel” da izloži karavansku verziju poslednje generacije „astre”.

Ševrolet kruz hedžbek

Redizajn je zahvatio „ford mondeo”, „mini”, „smart fortu”, „mazdu 2” i „ševrolet kaptivu”. Ambiciozni „Ševrolet” će svetu pokazati i novi „aveo”, kao i hedžbek verziju sve popularnijeg „kruza”. Premijera je i potpuno novi model nazvan „orlando” iza čijeg imena se krije višenamensko porodično vozilo. „Hjundai” je za Pariz izdvojio model B segmenta, „hjundai ix20” koji menja zaboravljeni „matriks”, dok će „Honda” predstaviti hibridnu verziju gradskog automobila „džez”. Na listu atraktivnih noviteta mogu ući i „suzuki svift” i „volvo V60”, kao i „tojota verso-S”, koja dolazi na mesto još 2004. godine napuštenog „jarisa verso”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik